donderdag 3 september 2015

Supermarktpsygologie

In mijn vakantie koop ik af en toe een keer het AD. Ik lees dan wat hoofdpunten uit het nieuws en eventueel een interessant artikel. Zo bleef deze keer mijn aandacht bij het artikel " Winkels vol slimmigheden om de boodschappentas vol te krijgen" 
Tijdens mijn opleiding had ik naast het etaleren nog twee vakken die mijn interesse hadden nl. Commerciƫle Economie en Marketing. Vandaar ook mijn aandacht voor dit krantenartikel.
Het artikel begon met de volgende vraag; " hoe komt het toch dat we na een bezoek aan de supermarkt altijd met meer thuiskomen dan we van plan waren? Antwoord: Traffic Builders (lokkertjes), deuntjes, geuren, aanbiedingen en routing.

Enkele voorbeelden van Supermarktpsycholgie:
- Boodschappenkarren worden steeds breder. Als de bodem zichtbaar blijft, heeft de consument het idee dat er weinig in ligt.
- 's Morgens word er andere muziek gedraaid dan eind van de dag of 's avonds. Dus aangepast aan de doelgroep.
- De groente- en fruitafdeling in veel supers staan aan het begin van de route. Dit is geen toeval! Wie gezonde inkopen heeft gedaan, 'mag' daarna zondigen.
- Is de geur van versgebakken brood echt? De kans is groot dat de geur uit een parfumflacon komt, die de geur verspreidt van versgebakken broodjes.

Zijn mannen gevoeliger om in deze verleidingen en 'leugens' te trappen? Als ik voor mezelf spreek zou dat best waar kunnen zijn. Ik krijg in ieder geval regelmatig te horen als ik een keer boodschappen doe, teveel onnodige artikelen gekocht te hebben.....

Kan jij als ambachtelijke vers ondernemer ook de klant zo verleiden om een paar Euro extra te laten besteden. Ik ben er van overtuigd dat dit mogelijk is. Gelukkig kom ik het ook regelmatig tegen.
Door de beleving, geur, kleur, proeven, verleidelijke presentatie in en op de toonbank kun je de klant overhalen om net wat extra's mee te nemen. Verplaats je regelmatig in je klanten! Wat denken ze, wat voelen ze, wat beleven ze als ze voor en in mijn winkel staan?

Bij het artikel stond ook een recensie van het boek: 'De Supermarktleugen' 
Ik ga het boek eerdaags bestellen en lezen en laat via een blog weten wat ik ervan vindt en wat we wel en niet kunnen leren van deze toch wel negatief klinkende titel. Als ambachtelijke ondernemers moeten we het toch niet hebben van leugens, verleiden lijkt me beter.

Ik ben benieuwd wie het boek heeft gelezen of wil gaan lezen en wat hij of zij ervan vind.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten